Det här är viktigt när du ska köpa ett solcellspaket

nov 20 2019
Ingalill Johansson

Ingen kan väl ha missat att solceller är det absolut allra senaste just nu. Alla vill ha dem på sina tak, för alla vill bidra till framtidens hållbara produktion av energi i liten skala.

Först och främst

Det allra första du måste göra är naturligtvis att inventera vilka tak du har tillgängliga för solpaneler, men läser du detta antar jag att du redan har kommit förbi det steget. Nästa läge är att du är noga med att jämföra leverantörer och att du gör noggranna kalkyler över vad det skulle kosta dig, och hur lång tid det skulle ta för dig innan solcellerna börjar generera avkastning.

Den självklara goto-sidan

Det finns en sida som gör allt detta nästan barnsligt enkelt, precis så man vill ha det för att kunna ägna sig åt sådant som är roligare. Det är https://hemsol.se/solcellspaket/. Där kan du också lätt och enkelt köpa allt du behöver. Det är en trygg leverantör, med hög kvalitet och kunnig personal. (Ifall du vill hoppa över lång och krånglig jämförelse och bara ha ett riktigt bra alternativ.)

Investeringsbidrag

Nästa steg är att fördjupa sig i investeringsbidraget du kan få om du som privatperson sätter upp solceller på taket. Du kan läsa mer både hos Boverket och hos Energimyndigheten. Reglerna är ganska enkla: Du kan få upp till 20 % av investeringskostnaden, och du får allt på en gång. Som privatperson räcker det att du söker stödet inom sex månader efter att du har påbörjat installationen.

Uppföljning

Tidigare fanns det ett krav på att man behövde redovisa årligen hur mycket energi man hade producerat i sin egen anläggning. Det kravet är nu borttaget, så det är inget alls du behöver tänka på.

Göra själv eller anlita fackmän?

Det är tillåtet att göra det mesta själv när man ska installera solceller. Därför gör man klokt i att fundera över vilka delar man själv klarar, och vilka man behöver hjälp med. Är man det minsta osäker på något, är det som regel en god affär att anlita en fackman för den delen. Med en så hög investeringskostnad som det brukar bli för solceller, vill man inte gärna experimentera sig fram.

Krav på elektriker

Ifråga om uppkopplingen mot elnätet finns det ett krav som säger att det måste göras av en behörig elektriker, så försök inte mecka med den delen själv.